GODŽI BOBICE – zašto su zdrave, kako ih koristiti, recepti

Ideja za današnji post nastala je upravo danas, na svojem  instastory objavila sam malu anketu u kojoj sam želela saznati koliko vas je do sada probalo godži bobice. Moram da priznam da su me iznenadili rezultati, 70% vas nikad nije probalo ove bobice koje su pravo bogatstvo antioksidanata i vitamina.

Kako ih ja koristim već par godina želela sam da sa vama podelim na koji način ih ja konzumiram i koji su benefiti godži bobica.

Šta su Godži bobice i njihovo poreklo?

Crveni dijamanti, srećne bobice ili vučje bobice su najčešći nazivi za plod biljke koja potiče iz Tibeta, gde je smatraju svetom biljkom i koriste je više od 3000 godina. Ova biljka je grmolika koja daje visok energetski plod  slatkastog je ukusa. U tradicionalnoj kineskoj medicini koriste se za zaštitu jetre, poboljšanje cirkulacije, poboljšanje vida i jačanja otpornosti organizma.

Šta sadrže godži bobice?

Sadrže ugljene hidrate, masti, dijetetska vlakna, šećer i proteine. Minerali i vitamini koji se nalaze u godži bobicama uključuju natrijum, kalijum, kalcijum, gvožđe, cink, selen, vitamin C, karoten, tiamin, riboflavin, lutein, likopen, zeaksantin, polisaharide, betain i peptidoglikane. Pojedine studije potvrđuju da sadrže više vitamin C od pomorandže, više beta karotena od šargarepe i više gvožđa od spanaća.

Lekovitosti godži bobica

Ovo voće sadrži sve esencijalne aminokiseline, sadrži veliku količinu proteina, bogate su vlaknima i mineralima, C vitaminom, beta karotinom i gvožđem i baš zbog toga odlična su preventive očnih bolesti.  Ove bobice povoljno deluju na rad jetre, podstiču detoksikaciju organizma ,pospešuju probavu, doprinose gubljenju kilograma. Osim toga što jačaju imunitet, odlični su antioksidanti i podižu nivo energije u telu.

Način upotrebe godži bobica

Ove bobice mogu da se koriste na mnogo načina ali možete ih jesti same zbog svog slatkastog ukusa. Mogu se dodati u kašu od žitarica ili u puding (meni omiljen način), kao dodatak supi ili čaju. Potrebna je mala količina ovih bobica 10 do 30g dnevno kako bi ste osetili benefite ove biljke.

*Moguća je neka interakcije sa lekovima. Ako uzimate varfarin, lek za razređivanje krvi,  treba da izbegavate godži bobice. Takođe mogu da interaguju sa lekovima za dijabetes i regulisanje krvnog pritiska.  Ne preporučuju se trudnicama i dojiljama. Ukoliko imate problema sa zdravljem konsultujte se sa svojim lekarom pre nego što počnete koristiti bobice.

Meni omiljeni način konzumiranja godži bobica jeste u kombinaciji sa čia semenkama (ukoliko niste pročitali post o čia semenkama u kojem možete saznati zašto tebate konzumirati čia semenke možete to pročitati OVDE)

Pogledajte video na mom Youtube kanalu, kako da spremite puding sa godži bobicama koji možete poslužiti kao poslasticu ili doručak.