Patlidžan, neobično povrće koje vodi poreklo iz Indije, pruža veliki broj zdravstvenih prednosti. Obogaćen brojnim vitaminima i mineralima, antioksidansima, pa čak i antikancerogenim svojstvima, njegov plod je veoma hranljiv i ukusan. Ukoliko vas zanimaju sve njegove prednosti, kao i neke zanimljivosti, nastavite da čitate – pružiću vam odgovore na najčešća pitanja o patlidžanu.

Za šta je sve patlidžan dobar?

Ukratko – za skoro sve. Ako ipak želite duži odgovor…

Mršavljenje

Da li ste znali da patlidžan uopšte ne sadrži masti, ni holesterol? On takođe ima veoma nizak sadržaj ugljenih hidrata, a istovremeno je bogat biljnim vlaknima koja potpomažu gubitak telesne mase. Uz to, istraživanja su pokazala da hlorogena kiselina koja se u njemu nalazi takođe pomaže u borbi protiv viška kilograma.

Kontrola dijabetesa

Zbog svog sastava, patlidžan je odličan dijabetičare. Njegova vlakna i ugljeni hidrati smanjuju opasnost od visokog nivoa šećera, a fenoli u njemu „nadziru“ nivo glukoze. Zahvaljujući tome, posebno je poželjan u ishrani obolelih od dijabetesa tip 2.

Pomaže kod digestivnih problema

Gorka jedinjenja koja se nalaze u ovom povrću podstiču otklanjanje grčeva, kao i drugih problema sa probavom.  Osim toga, njegova biljna vlakna će zaštititi digestivni trakt, a pružiće i pomoć prilikom otklanjanja hemoroida i kolitisa.

Holesterol

Hlorogena kiselina koja se nalazi u patlidžanu zadužena je za smanjivanje nivoa lošeg holesterola (LDL), kao i povećavanje nivoa dobrog holesterola (HDL). U njegovoj kori takođe ima i nasunina, odličnog antioksidansa koji sprečava i samo nastajanje lošeg holesterola.

Prevencija raka

Kao što je već pomenuto, patlidžan je bogat antioksidantima i vitaminom C, a oni su zaduženi za zaštitu tela od brojnih poremećaja i bolesti. Takođe, njegov sok sadrži tripsin, koji se smatra jednom od komponenata veoma bitnom za prevenciju nastanka ćelija raka.

Na šta obratiti pažnju prilikom kupovine i pripreme patlidžana?

Prilikom kupovine i pripreme patlidžana često se prave pomalo neočekivane greške, ali ja sam tu da vas pripremim za njih i uputim u pravom smeru:

  • Ako je patlidžan mekan, nije dobar. Kada kupujete patlidžan, obratite pažnju na to da li je na dodir mekan, i da li ima rupice na kori. Ako primetite ove „simptome“, ostavite ga – oni označavaju da mu je prošao rok trajanja. Kada vidite zreo patlidžan, on će imati zategnutu, sjajnu kožu, i biće čvrsti na dodir. Kako bi on ostao svež i nakon kupovine, držite ga u frižideru.
  • Ukus zavisi od veličine. Postoji veliki broj različitih sorti patlidžana, poreklom iz Japana, Indije i sa Tajlanda. Ako tražite slađi, koji će dobro ići uz krompir, izaberite onaj koji je manjih dimenzija; za pečenje su bolje veće sorte.
  • Budite oprezni prilikom prženja. Ovo povrće je specifično po tome što može da upije velike količine masnoće, i vrlo lako se može desiti da se prženje završi tako što ćete imati lepljivu smesu, umesto hrskave poslastice. Da biste to izbegli, isecite patlidžan na kriške i premažite ga jajima, kako biste napravili barijeru između njega i ulja. Pržite ga na malo ulja i srednjoj temperaturi dok ne potamni, i dobićete ukusno jelo.

Da li volite da spremate zdrava, a brza i ukusna jela? Sada kada ste upoznati sa svim benefitima ovog povrća i dobili ste nekoliko korisnih saveta, za vas sam spremila i jedan sjajan recept sa njim. U pitanju su jaja sa patlidžanom u paradajz sosu. Pripremite vikendom sebi i svojoj porodici ovaj ukusan i nesvakidašnji doručak.

Patlidzan-ukusan brz i zdrav recept

JAJA SA PATLIDŽANOM 

Potrebno je:

  • 1 glavica crnog luka
  • 1 patlidžan
  • 3 češnja belog luka
  • malo maslinovog ulja
  • 4 jaja
  • 1 konzerva iseckanog paradajza
  • 1 kašičica šećera
  • prstohvat soli
  • peršunov list

 

Način pripreme:

U tiganju sitno iseckan crni i beli luk  kratko propržite na maslinovom ulju.  Posle 2-3 minuta dodajte patlidžan koji ste prethodno iseckali na sitne kockice. Patlidžan pržite na laganoj vatri dok ne postane mekan (oko 10-15min). Kada je patlidžan dovoljno mekan dodajte konzervu sitno seckanog paradajza i kašičicu šećera. Ostavite da se sve zajedno krčka 15tak minuta. Sa drvenom varjačom napravite male rupice u sosu u koje će te staviti jaja a zatim poklopite tiganj poklopcem (važno je da poklopite tiganj kako bi se jaja ravnomerno ispekla). Ostavite da se jaja peku u sosu 8-10 minuta. Na kraju posipajte sitno iseckan peršunov list.

PRIJATNO!