Većina nas, deo te većine činim i ja počinje jutro sa mišlju šta pojesti zdravo za doručak, ručak i večeru. Ono o čemu razmišljam mnogo  manje jesu zdrave grickalice i užina što je veoma pogrešno. Grickalice i užina su veoma važne jer one moge napraviti velik uticaj na naš organizam. Nije lako izdržati pozivima organizma za belim šećernim zadovoljstvima ali razmislite koliko su ona dugorično dobra. Grickalice i užina trebaju da sadrže zdrave hranjive sastojke, vlakna, voće i protein. Benefiti vlakna i voća svima su dobro poznata, protein je taj koji nam daje osećaj zasićenosti i energije.

Dva predloga meni omiljenih krekera, slatki i slani koji upravo sadrže ove sastojke su : slatki krekeri sa urmom i protenski slani krekeri. Oba proizvoda su organske proizvodnje,nastala  bez upotrebe sintetičkih hemijskih sredstava, pesticida i đubriva, bez konzervansa, veštačkih boja i emulgatora što još dodatno čini ove krekere ukusnijim i zdravijim.

SLANI PROTEINSKI KREKER

Prvi put ovaj kreker probala sam letos na predavanju o ishrani moje drage koleginice Tatjane Popović i od tog trenutka postao mi je omiljena slana užina. Kreker je bogat proteinima, vlaknima i omega masnim kiselinama koji zajedno daju energiju i snagu organizmu i pružaju osećaj sitosti. Najčešće ga koristim u kombinaciji sa raznim namazima (npr. namaz od plavog patlidžana ili paprike iz DMbio asortimana) ili kao dodatak salati zbog svoje hrskavosti.

Sastojci krekera: seme susama, laneni protein, pirinčano brašno, sukcokretovo ulje, seme lana, seme bundeve, čia seme, so, mleveni kim i voda.

SLATKI KREKER SA URMOM

Kreker koji je postao deo onih trenutaka kada kod mene zavlada kriza za slatkim a omiljena grickalica moje ćerke i sina. Bez glutena, bogat proteinima i vlaknima koji pozitivno utiču na probavu. Najveći deo ovog krekera čine urme koje obožavam (samo sveže, ne one ušećerene) a koje  su skladište vitamin A, C, D, K i B, mineral fosfora, mangana, kalcijuma, kalijuma, magnezijuma i gvožđa. Pored urme krekeri sadrže pirinčano brašno, kokosov protein, kokosov šećer, kokosovo ulje, čia seme, seme susama, pirinčani protein i cimet.

Zamenite sebi a i svojoj deci  grickalice poput čipsa i flipsa  koje su nezdrave sa zdravim krekerima, dobit ćete puno više prehrambenih sastojaka, manje kalorija i bolji ukus. Polako nam dolaze hladne večeri, ušuškani u ćebe, sa omiljenim filmom na ekranu, izaberite zdrave grickalice posle kojih nećete osećati grižu savesti.

Da li ste vi do sada probali Granum krekere i koji je vaš omiljeni?

 

 

 

*Ovaj post je urađen u saradnji sa Granum Food

ZDRAVE GRICKALICE I UŽINA –PROTEINSKI KREKERI