Komorač, jestiva aromatična biljka, pomalo slatkastog ukusa, karakterističan je za područje Mediterana. Pored brojnih načina upotrebe u ishrani, on se već vekovima koristi i u medicinske svrhe. Zanimljivo je da su bukvalno svi njegovi delovi jestivi – koren, stabljika, sitni listovi, pa i semenke.

Lekovita svojstva

Slično patlidžanu, ova sjajna biljka pomoći će velikom broju zdravstvenih problema sa kojima se današnji čovek susreće. Neki od njih su i…

Problemi sa probavom i disajnim organima

Pošto je bogat eteričnim uljima koja pomažu opuštanju stomaka, komorač se može koristiti za rešavanje digestivnih problema, kao sredstvo protiv nadutosti, opstipacije i gasova, ali i za pospešivanje apetita.

Komorač se takođe može koristiti za lečenje promuklosti, kao i za sprečavanje infekcije disajnih puteva ili lečenje već nastale upale grla. On može potpomoći iskašljavanje, a koristan je i za ublažavanje napada kašlja, pa čak i astme.

Smanjenje telesne mase

Ukoliko ste nezadovoljni svojom težinom i tražite prirodne preparate koji vam mogu pomoći sa mršavljenjem ili celulitom, probajte čaj od komorača. Naravno, sam čaj neće biti dovoljan za čudesnu promenu, ali s obzirom da je komorač diuretik i prirodni prečišćivač toksina, definitivno će pomoći u tom procesu. Ovaj čaj će pomoći i da manje vode zadržite u organizmu, ubrzati vaš metabolizam i pomoći brže sagorevanje masti. Može se pripremiti na više načina, ali svi su vrlo jednostavni.

„Ženski problemi“

Čaj od komorača može se koristiti i za ublažavanje hormonskog disbalansa kod žena, pa je veoma blagotvoran u slučaju PMS-a, menstrualnih grčeva i menopauze. On pospešuje proizvodnju estrogena i samim tim ublažava ova stanja.

Važno je, ipak, naglasiti, da ovaj čaj ne treba konzumirati u trudnoći, jer može biti otrovan, izazvati mučnine ili povraćanje kod trudnica, pa čak i naškoditi fetusu.

Jačanje imunog sistema

Komorač može pomoći da se zaštitite od virusa i bakterija i izlečiti prve simptome prehlada. Zato se čaj od ove lekovite biljke često koristi za snižavanje temperature, ublažavanje bronhitisa i kašlja, kao i za ublažavanje bola u grlu.

Primena u kuhinji

Kao što sam već spomenula, komorač je sastojak karakterističan za mediteransku kuhinju, a od davnina ga koriste Egipćani, Grci i Rimljani. On je i jedan od sastojaka indijskog kari praha. Na našim prostorima, najviše je zastupljen u Vojvodini.

Osim što se često koristi kao začin zbog svoje bogate arome koja odlično može ići uz jela od povrća, ribu ili sirne namaze, postoje i razni drugi načini upotrebe ove lekovite biljke. Njegov koren i lišće mogu se grilovati ili blanširati, a mogu biti i dodatak salatama u svom sirovom obliku.

Priprema

Ono što je važno zapamtiti u vezi sa pripremom komorača jeste da bi trebalo skinuti gornji sloj, koji je težak za stomak. Umesto toga, taj deo možete iskoristiti za obogaćivanje ukusa različitim sosevima ili čorbama.

Upozorenje

Iako je komorač veoma zdrav i pomaže sa mnogim zdravstvenim problemima, od kojih sam samo neke ovde izdvojila, treba izbegavati da se konzumira u velikim količinama. Ako preterate, on može izazvati halucinacije, pa čak i napade. Zato se preporučuje da se popije najviše 2-4 šoljice čaja dnevno.

Sada, kada znate nešto više o ovoj sjajnoj biljci, podeliću sa vama i jedan ukusan, lagan i brz recept za salatu koja je odličan prilog za sve vrste mesa. Meni lično, salata najviše  prija u kombinaciji sa ribom.

 

Salata od komorača

 

Potrebno je :

 

Za salatu:
  • Sok od pola limuna
  • 300 gr. celera
  • 1 komorač
  • ¼ crvenog luka
  • 1 mala crvena jabuka
  • 1 mala zelena jabuka
  • 15gr sitno iseckane mirođije

 

Za preliv :
  • 1 mala kašičica senfa
  • 1 ½ mala kašičica meda
  • 2 češnja belog luka- sitno iseckan
  • 5 malih kašičica sirćeta
  • 7 kašičica maslinovog ulja
  • 2 male kašičice pavlake
Način pripreme:

Prvo pripremite preliv za salatu. Senf, med, beli luk, sirće i maslinovo ulje dobro promešajte i stavite u frižideru da se ohladi dok pripremate salatu.

Limunov sok stavite u posudu a zatim iseckajte celer na sitne trake. Celer dobro promešajte sa limunovim sokom kako ne bi došlo do menjanja boje celera. Limunov sok će to sprečiti. Očistite komorač i uklonite sve grube vanjske listove. Obrežite vrhove i izrežite jezgro iz svakog komada. Pomoću vrlo oštrog noža ili mandoline isecite komorač na sitne trake. Dodajte ga celeru i sve dobro promešajte.

Luk izrežite što je moguće sitnije (najbolje je to uraditi  na mandolini). Prepolovite jabuke, i izrežite na sitne trake, nema potrebe da ih ogulite. Dobro promešajte sa ostatkom namirnica. Iseckajte sve listove komorača i na kraju dodajte mirođiju. Pomešajte sa prelivom za salatu. Prijatno!

Ukoliko vi imate omiljeni recept kada je u pitanju komorač, molim vas podelite ga sa mnom 🙂

Do sledećeg puta!