Verovatno ste se već pitali zašto nema tako dugo novog posta na temu zdravije ishrane. Decembar je mesec slava, raznih proslava, dočeka nove godine a početak januara i proslava Božića, vreme kada se svi prepustimo hrani i ne razmišljamo u većini slučaja da li se zdravo hranimo. Smatrala sam da bi post prošao mnogo manje zapaženo nego sada, kada su prošli dani slavlja i obilne ishrane i kada se polako vraćamo u „normalu“ i osećamo pomalo grižu savesti (bar u mom slučaju, a vi?) što smo si dopustili previše oduška u tolikoj hrani. Vreme je da se vratimo svakodnevnici i vodimo računa o ishrani. Posle zdravog ulja u svakodnevnoj ishrani, kokosovog i konopljinog proteina u današnjem postu osvrćem se na čia seme. Sa vama delim recept meni omiljene poslastice koja sadrži čia semenke. Poslastica koja ujedno može da vam posluži i kao obrok za doručak.

Šta je čia seme?

Chia – latinskog naziva Salvia hispanica, je vrsta cvetne biljke iz familije nana, koja raste u predelima centralnog i južnog Meksika i Gvatemale. Prema nekim istorijskim izvorima ovu biljku su uzgajali Asteci u prekolumbijskom vremenu. Čia semenke su ovalnog oblika, veličine oko 1 mm, boja semenki varira od braon, sive, crne i bele. Veoma dobro upijaju tečnost, čak do 12 puta svoje težine kada je seme potopljeno.

Čia seme kao lek

Čia semenke se lako vare, prepune su hranjivim materijama, bogate su omega 3 masnim kiselinama , proteinima, mineralima i vlaknima. Baš zbog toga telu daju neophodnu energiju. Odlične su za probavni sistem, jednom porcijom organizam će se snabdeti neophodnom količinom vlakana. Pored toga čia je odlična za regulisane šećera u krvi, kod prevencije srčanih obolenja, pospešuju energiju i ubrzavaju metabolizam, jačaju kosti, povećavaju mišićnu masu.

Koliko čia semenki da unosite na dan?

Preporučena dnevna količina je 28 grama.

Kako pripremiti čia seme?

Potrebno je 1-2 kašikice čia semena natopiti u čaši vode i ostaviti da odstoje 30 minuta do 2 sata. Lično ih natopim uveče i ostavim u frižideru preko noći te ih ujutro konzumiram za doručak na sledeći način:

ČIA PUDING SA BANANAMA

 

Puding je najbolje napraviti uveče i ostaviti u frižderu da odstoji i da se ohladi, a konzumirati ga ujutru.

Priprema:

3 velike supene kašike chia semeki potpite u 3 dcl bademovog mleka ili vode, u zavisnosti od toga šta više volite. Dodajte 2 kašike meda i nekoliko badema ili lešnika. Dobro promješajte i ostavite u frižideru. Ujutru iseckajte jednu bananu ili neko drugo voće koje volite i stavite na puding.  Prijatno!

Da li ste vi koristili čia seme i kakvo je vaše iskustvo? Veoma bi mi značilo da podelite vaše iskustvo te unapred zahvaljujem na odgovorima 🙂.