Bezglutenska kaša sa čokoladom i voćem idealan je obrok ne samo za osobe koje su intolerantne na gluten već i za one osobe koje žele da se reše viška kilograma.

ŠTA JE GLUTEN I GDE GA MOŽEMO PRONAĆI?

Gluten je belančevina koja se nalazi u većini žitarica poput pšenice, ječma, raži, ali i svim onim proizvodima koji od njih nastaju. Izuzetak čine pirinač,kukuruz, kinoa, heljda, proso i ovas.

Glutena ima i u testenini, pici, grickalicama, supama i industrijskoj hrani. Gluten takođe možete proaći u aditivima, konzervansima i veštačkim stabilizatorima hrane.

KAD TREBA IZBEGAVATI GLUTEN?

Gluten trebaju izbegavati osobe koje boluju od celijakija i osobe sa blažom intolerancijom na gluten.

ŠTA JE BEZGLUTENSKA DIJETA?

Dijeta bez glutena ili možda još bolje rečeno ishrana bez glutena je trenutno jedna od najpopularnijih u svetu. Generalno je jedna od terapijskih dijeta koja je napravljena za pacijente sa celijakijom ili za ljude sa blažome netolerancijom na gluten. Bezglutenska dijeta se pokazala i kao odlična dijeta za pročišćenje organizma i kod potpuno zdravih osoba. Bezglutenskom dijetom postiže se i gubitak kilograma (na 4 dana gubi se 1-1,5 kg težine, tvrde stručnjaci). Poznati su slučajevi  gde kod osoba koje su prešle na bezglutensku dijetu i gde nije postojala netolerancija na gluten,osetili su značajnao zdravstveno poboljšanje i gubitak težine.

ŠTA SME DA SE JEDE UKOLIKO ŽELITE ISHRANU BEZ GLUTENA?

  • Pasulj, semenke i orašasti plodovi, (neprerađeni)
  • Sveža jaja, sveže meso, voće i povrće, većina mlečnih proizvoda
  • Heljda, kukuruz, kukuruzna kaša
  • Proso, kinoa (recept za salatu od kinoe i kašu od kinoe možete pronaći ovde i ovde)
  • Pirinač, soja, krompir

 

Sad kad smo se upoznali sa osnovama bezglutenske ishrane,  delim sa vama  recepta koji se lako i brzo sprema. Osnova ove bezglutenske kaše je Nutrikaša sa probiotikom, ukus čokolade. Nutrikaša je pogodna za osobe koje su intolerantne na gluten. O nutrikašama možete nešto više pročitati u mom prethodnom postu ovde.

BEZGLUTENSKA NUTRIKAŠA SA VOĆEM

Potrebno:

  • 1 Nutrikaša sa ukusom čokolade
  • 5-6 trešnji
  • 1 velika kašika kokosovog proteina
  • 5-6 malina

Način pripreme:

Nutrikašu prelijte sa 150 ml vruće vode. Dobro promešajte, nakon 3 minute dodajte voće, trešnje i maline (ili neko drugo voće po želji). Dodajte na kraju 1 veliku kašiku kokosovog proteina.  Prijatno!

bezglutenska kaša sa čokoladom i voćem
bezglutenska kaša sa čokoladom i voćem
nutrikaša bezglutenska kaša sa probioticima