Po tradiciji, nastavljam  i ove nedelje novim postom na temu zdravije ishrane. Posle postova, zdrava ulja u svakodnevnoj ishrani i zdravih namaza ove nedelje došao je red na zdrave biljne proteine. Biljne proteine koje i sama koristim a to su konopljin protein i kokosov protein.

Šta su ustvari proteini i koliko su nam neophodni?

Proteini ili belančevine predstavljaju velike organske biomakromolekule sastavljene od aminokiselina, potiču od grčke reči “protos” koja znači protein.  Proteini se nalaze u svim ćelijama i istovremeno su glavna gradivna komponenta svih ćelija u telu, posebno mišića . Prvi i osnovni zadatak proteina je njihova neophodnost u procesu rasta i razvoja. Za bilo koji deo našeg tela koji prolazi kroz proces rasta ili regeneracije proteini su neophodni u svakodnevnici. Pored toga proteini regulišu metabolizam, podržavaju imuni sistem i druge funkcije. Postoje proteini  biljnog i životinjskog porekla. Lično preferiram biljne proteine jer životinjski proteini sadrže visok procenat zasićenih masti. Druga prednost biljnih proteina jeste da sadrže visok sadržaj vitamina, minerala i vlakana.

KONOPLJIN PROTEIN je zelenkasti prah izuzetno  bogat proteinima (sadrži 30% proteina), vlaknima i esencijalnim Omega 3 i Omega 6 masnim kiselinama. Sadrži protein koji se vrlo lako vari i od značaja je za funkcionisanje imunološkog sistema. Visoka nutritivna vrednost ga čini idealnom hranom za vegane i vegetarijance kao i sportiste.

Kako ga koristim u ishrani?

Redovno treniram u teretani uz pomoć ličnog trenera, tri puta nedeljno. Ukoliko imam trening tog dana konzumiram protein pola sata nakon treninga.  Umutim u voćni šejk 2 supene kašike ili pojedem 2-3 proteinska mafina. Recept za proteinski mafin prilažem vam na kraju posta. Ukoliko taj dan ne treniram, u doručak dodam 2 supene kašike. Doručkujem uglavnom ovsenu ili kinoa kašu. Konopljin protein možete konzumirati redovno bez obzira da li trenirate ili ne.

KOKOSOV PROTEIN se dobija mlevenjem kokosove pogače nakon ceđenja ulja iz kokosovog brašna. Kao i konopljin protein,bogat je proteinima, vlaknima i omega masnim kiselinama. Brojne su  lekovitosti kokosovog proteina : poboljšava probavu i apsorpciju hranljivih materija, podiže energiju i ubrzava metabolizam, deluje kao prirodno detoksikaciono sredstvo, pomaže u održavanju Ph vrednosti organizma, deluje antivirusno, antibakterijski i imunološki, regeneriše kožu i kosu.

Kako ga koristim u ishrani?

Kokosov protein koristim na sličan način kao i konopljin protein. Ukoliko imam trening tog dana konzumiram protein pola sata nakon treninga. Umutim u voćni šejk 2 supene kašike ili pojedem 2-3 proteinska mafina. Ukoliko taj dan ne treniram, u doručak dodam 2 supene kašike. Upotrebljavam ga svaki 2-3 dan, naizmenično sa konopljinim proteinom kako bi unela različite sadržaje proteina. Kokosov protein baš kao i konopljin možete konzumirati redovno bez obzira da li trenirate ili ne. Može se koristiti u kombinaciji sa raznim vrstama brašna prilikom pripreme testa, poslastica i hleba. Zbog svog prijatnog mirisa i ukusa odličan je dodatak u frapeima i raznim vrstama filova.

Oba proteina možete pronaći u bolje snabdevenim supermarketima ili na Granum web stranici

 

PROTEINSKI MAFINI

Potrebno :

  • 1,5 šolja brašna ( na vama je da odlučite koju vrstu brašna koristite)
  • 3 supene kašike konopljinog proteina
  • 3 supene kašike kokosovog proteina (možete samo i jednu vrstu )
  • 1 šolja stevie u prahu (možete i smeđi šećer ukoliko ga koristite)
  • 1 jaje
  • ¾ šolje bademovog mleka
  • 1/3 kokosovog ulja
  • 1 mala kašikica kakao praha
  • 1 šolja sitno iseckanog voća po izboru
  • Pola kašikice soda bikarbone

Sve sastojke dobro izmešajte. Pecite u rerni na 180 stepeni oko 20-tak minuta.

PRIJATNO!

 

*Ovaj post nastao je u saradnji sa Granum