Vrlo često zdrav doručak svede se na sladak doručak, kada kažem sladak uglavnom kod mene na trpezi se pronađe neka od kaša sa voćem. Ništa loše u tome ali postane pomalo monotono i poželim da pojedem nešto što je slano ali da i dalje bude zdravo. U toj potrazi za slanim nastala je moja varijacija slane kaše, kaša od heljde i sira. Ne znam koliko ste upoznati sa heljdom, mislim da bi bilo korisno da se upoznamo ili prisetimo šta je heljda pre nego što vam predstavim moj recept.

ŠTA JE HELJDA?

Heljda je biljka, vrsta zeljastog povrća, orašastog ukusa koju vrlo često svrstavaju u žitarice iako to ona nije. Potiče iz Azije, u Evropi je najzastupljenija u Poljskoj i Rusiji gde igra važnu ulogu u tradicionalnoj kuhinji.  Semenke heljde po veličini su slične pšenici, trouglastog su oblika. Najčešće heljdu nailazimo u formi brašna a vrlo često koristi se kao zamena  pirinču. Heljda ne sadrži gluten i zbog toga je  pogodna  za ishranu osobama koje se alergične na gluten. Heljda je jedan od najboljih izvora visoko kvalitetnih i lako svarljivih proteina , idelana je zamena za meso. Takodje sadrži visok procenat ugljenih hidrata, oko 70 posto, zatim proteina i biljnih ulja, a od mineralnih materija prisutan je kalijum, fosfor, kalcijum, magnezijum, natrijum i gvožđe. Osim svog sastava evo još nekoliko razloga zašto bi ste trebali da uvrstite ovu biljku u vašu ishranu :

  • Poboljšava memoriju, heljdu nazivaju idealnom hranom za mozak.
  • Čaj od heljdinog cveta ima lekovito dejstvo na disajne organe i pluća (kašalj, sluz, katar)
  • Jela od heljde pomažu kod kardiovaskularnih bolesti, a posebno kod povišenog krvnog pritiska i probavnih problema.
  • Heljda je korisna za gubitak suvišnih kilograma

NAČIN PRIPREME HELJDE

Sirovu heljdu potopite hladnom vodom, kuvajte dok ne provri na jakoj vatri a zatim smanjite vatru na minimum i kuvajte još dodatnih 45 minuta.Kako čekam do poslednjeg minuta da ujutro ustanem iz kreveta (pomeram alarm minimum 3 puta J) pronašla sam idealno rešenje za pripremu kaše od heljde. Potrebna su vam samo dva sastojka i 5-6 minuta za pripremu. Prvi sastojak  je Nutrikaša ukus heljda i oko 50 gr kačkavalja(probala sam da dodam mladi sir umesto kačkavalja takođe mi se mnogo dopalo)

KAŠA OD HELJDE I SIRA

Potrebno:

Način pripreme:

Sadržaj kesice prelijte sa 150 ml mlake vode a zatim dobro promešajte. Ostavite da ostoji 3 do 4 minute a zatim naribajte kačkavalj ili dodajte prethodno izgnječen mladi sir. Sve dobro promešajte i ukoliko želite dodajte malo ljute papričice. Prijatno!

Da li vi pripremate slane kaše? Imate li neku preporuku? Da li ste pripremali kašu od heljde?

 

 

 

*Ovaj post uradjen je u saradnji sa Nutrikašom

kaša od heljde i sira
kaša od heljde i sira