Nosite dioptrijske naočare? Sigurno ste bar jednom bile u problemu baš kao i ja, da izaberete model koji će vam savršeno stajati. Kako bi ste najlakše odredili koji oblik vama savršeno stoji uz vaš oblik lica preporučujem da prvo odredite kojeg je oblika vaše lice. Da li je okruglo, ovalno, četvrtasto, trouglasto, srcoliko, duguljasto ili u obliku dijamanta. Verovatno se pitate na koji način možete najlakše odrediti oblik lica. Preporučujem medotu koju sam i sama isprobala. Sedite ispred ogledala zavežite kosu unazad, tako da vam lice bude potpuno slobodno. Zatim uzmite karmin u boji i iscrtajte na ogledalu oblik oko vašeg lica, prateći liniju kose i vilice. Ne brinite, karmin se lagano uklanja sa ogledala pomoću sredstva za čišćenje stakla. Uporedite sada oblik koji ste iscrtali pomoću karmina sa dole predstavljenim oblicima.Nemojte da brinete ukoliko vaše lice ne bude imalo potpuno poklapanje ni sa jednim oblikom. Jednom obliku će sigurno biti najsličnije. To je  više nego dovoljno za određivanje oblika.

OBLIK LICA:

OKRUGLO Kao što samo ime kaže, ovo je oblik bez oštrih uglova sa tendencijom da bude najširi u predelu jagodica i zaobljen duž linija vilice i čela.Dužina lica je jednaka ili približno jednaka njegovoj širini.

OKRUGLO

Kao što samo ime kaže, ovo je oblik bez oštrih uglova sa tendencijom da bude najširi u predelu jagodica i zaobljen duž linija vilice i čela. Dužina lica je jednaka ili približno jednaka njegovoj širini. Birajte manje ili veće,deblje okvire pravougaonog oblika.

OVALNO

Podrazumeva oblik ,,naopakog jajeta”.  Lice vam je duže nego što je šire, a donja polovina  je blago šira od gornje. Birajte mačkaste, pravougaone, sa debljim ili tanjim okvirom.

KOCKASTO

Podrazumeva jaku liniju vilice i skoro istu meru širine i dužine lica. Birajte velike naočare sa debljim i okruglim okvirom.

DIJAMANT

Podrazumeva lice koje ide više u dužinu nego u širinu, brada je ćoškasta, a jagodice su visoke i naglašene i predstavlju najširi deo lica. Birajte naočare koje imaju jači gornji deo rama jer će takav ram stvoriti balans sa vilicom. Gornja ivica rama treba da bude malo šira od vilice da se stvore pravilne proprcije lica.

SRCOLIKO

Podrazumeva lice koje podseća na trougao, brada je izdužena i spicasta. Ukoliko imate ovakav oblik lica onda ste prava srećnica. Za vas postoji veliki izbor naočara. Možete nositi naočare okruglog, mačkastog ili leptirastog oblika, sa debljim ramom, manje ili veće.

DUGULJASTO ILI IZDUŽENO LICE

Lice kod ovog oblika ima prilično veću dužinu nego širinu. Čelo i vilica su približno jednake širine, a oblik se odlikuje i po dugačkoj pravoj liniji jagodica. Ovaj oblik lica može imati vrlo usku bradu ili vrlo visoko čelo. Birajte zaobljene ramove jer oni oduzimaju dužinu lica i naglašavaju širinu. Takođe ramove čije su gornje i donje ivice jednakog oblika jer čine da lice izgleda kraće.

I na kraju ne zaboravite,Vaše naočare odražavaju vašu ličnost!

 

  • Ovaj post je napravljen u saradnji sa Yason optičarskim prodavnicama. Modele naočara koje nosim u ovom postu možete pronaći u Yason prodavnicama.