Verujem da ste već upoznati koliko mi je važna zdrava ishrana i da volim da spremam zdrave i ukusne obroke. Podjednako mi je važno i da se ti obroci lako i brzo spremaju. Volim namirnice koje su svestrane a jedna od takvih namirnica je humus koja se odlično uklapa u svaki životni stil. Prvi put probala sam humus pre desetak godina dok sam živela u Engleskoj. Već tada, humus  je postao jedan od meni omiljenih namaza ali i sastojaka u pripremanju hrane. Ljubav prema humsu prenela sam i na ostatak svoje porodice, na supruga i dvoje dece a vrlo često nalazi se i na trepzi kada nam prijatelji dolaze u posetu.  U Engleskoj humus se koristi svakodnevno, mislim da u Srbiji to još uvek nije slučaj, svaka čast izuzecima. U Srbiji, humus se uglavnom  koristi kao namaz što je odlično ali smatram da nije dostigao svoj puni potencijal a to je da može da se koristi kao namirnica u spremanju raznih jela i delikatesa. Iz tih razloga nastala je ideja za današnji post u kojem  želim sa vama da podelim meni omiljene recepte u kojima je glavni stastojak  humus. U pitanju su tri recepta , za zdrav doručak, ručak i večeru. Moram da priznam da nisam nikad sama pripremala domaći humus već redovno koristim kupovni, Ribella humus.  Zašto baš Ribella humus,  vrlo jednostavan odgovor, ne sadrži gluten, pojačivače ukusa i veštačke boje što je meni vrlo važno.

Verujem da znate od čega se sastoji humus ali čisto da se podestimo 🙂

ŠTA JE HUMUS?

Humus je zdrav, kremasti  namaz koje potiče sa Bliskog istoka koji se sastoji od leblebija, limunovog soka, susamove paste (tahini) i belog luka. Ovaj namaz sadrži visok procenat  gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i vitamina E. Bogat je izvor vlakana i proteina i sadrži nizak procenat masti.  Humus je jednostavan za upotrebu, na našim prostorima se najčešće koristi  kao namaz ali je odličan kao umak, preliv za salatu ili pastu ili kao prilog uz meso ili ribu.

Sad prelazim na meni omiljene recepte u kojima je glavni sastojak humus.

Predlog br 1- DORUČAK   

Tortilja sa humusm i grilovanim povrćem

TORTILJA SA HUMUSOM I GRILOVANIM POVRĆEM

Potrebno:

  • 1 pakovanje DUO MIX Ribella hummus ajvar
  • Pola glavice crnog luka
  • 1 crvena sveža paprika
  • 1 tortilja
  • 100gr feta sira

Način pripreme:

Zagrejte tiganj, dodajte malo maslinovog ulja a zatim sitno iseckan luk i svežu crvenu papriku. Grilujte povrće na srednjoj temperaturi desetak minuta. U medjuvremenu tortilju namažite sa Ribella hummus ajvarom a zatim dodajte grilovano povrće i na kraju sitno izmrvljen feta sir. Urolajte tortilju i presecite na pola.

Predlog br 2- RUČAK

Pasta sa humusom i tikvicama

PASTA SA HUMUSOM I TIKVICAMA

Potrebno:

  • 450gr testenine
  • 200 gr Ribella hummus natural
  • 150 gr grilovane piletine
  • 5-6 komada čeri paradajza
  • 1 manja tikvica

 

Način pripreme:

Zagrejte tiganj u koji ste prethodno dodali malo maslinovog ulja. Zatim dodajte sitno iseckanu piletinu, posle  10tak minuta dodajte  sitno iseckanu tikvicu i čeri tomato. Sve zajedno kuvajte još desetak minuta. U medjuvremenu skuvajte pastu u koju će te dodati prženu piletinu i povrće. Na kraju dodajte humus i sve dobro promešajte.

 

Predlog br 3- VEČERA

kus kus sa humusom i patlidžanom

KUS KUS SA HUMUSOM I PATLIDŽANOM

Potrebno:

  • 1 pakovanje Ribella humusa sweet onion
  • 200gr kus kusa
  • 1 crvena sveža paprika
  • 1 manji patlidžan
  • 2 paradajza

Način pripreme:

Stavite kus kus u posudu a zatim sipajte hladnu vodu. Kuvajte kus kus sve  dok voda ne provri. Skinite kus kus sa vatre i poklopite poklopcem. Ovako prokrivenog ostavite da ostoji 10 minuta a zatim ga sitno izgnječite viljuškom. Lagano propržite svežu papriku i patlidžan. Kada je povrće gotovo dodajte ga kus kusu a zatim i humus. Sve dobro promešajte. Ukoliko nemate kus kus  možete ga slobodno zameniti sa kinoa žitaricom.

 

Nadam se da vam se dopao post i moji zdravi recepti koji se lagano i brzo spremaju ali i da sam vam uspela pokazati koliko je  humus inspirativna namirnica. Verovatno ste primetili da volim eksperimentisati kada su u pitanju različiti ukusi humusa kroz moje recepte. Ribella humus mi to omogućava zato što  u svojoj ponudi sadrže različite ukuse kao što su: natural, semenke bundeve, pikant, šitake, urnebes i cvekla a od nedavno  i dva nova ukusa, DUO MIX Ribella humus ajvar i DUO MIX Ribella hummus sweet onion salad koji su upakovani  tako da su ajvar i luk prilog humusu. Novitet kod Ribelle humusa je i novo pakovanje od 80 i 200gr koja su vrlo praktična tako da humus možete da ponesete recimo na posao ili spremite deci za užinu.

Na kraju ovog posta,volela bi da čujem kako vi spremate humus (kačite ih sa haštagom #ZivotPoMomUkusu ) a ujedno vam i preporučujem da zapratite  Ribella hummus FB stranicu na kojoj će te sigurno pronaći pregršt ideja i zdravih recepata.

 

 

 

*Ovaj post je uradjen u saradnji sa Ribella humusom