Ideja za današnji post nastala je pre par dana. Na instastories na Instagram profilu objavila sam fotografiju sa spirulinom. Ne dugo zatim, stigla su mnoga pitanja od vas na koji način koristim spirulinu i da bi ste voleli da vidite post na ovu temu. Slušam vas i pišem :).

Spirulinu sam počela da koristim u decembru odmah nakon operacije slepog creva. Razlog prvobitnog korišćenja spiruline, veoma nisko gvožđe u organizmu. Ovo je bio primaran razlog a tek kasnije  kada sam uradila malo ispitivanje putem interneta, saznala sam mnoge druge benefite ove alge.

Šta je spirulina?

Spirulina je plavozelena alga u obliku spirale. Možete je naći u obliku tableta ili praha. Moj lični izbor je prah, zelene boje. Ona je bogat izvor hranljivih materija u koncentracijama većim od bilo koje hrane, povrća, voća, semenki  ili biljaka. Jača imunitet, hrani, čisti, obnavlja, podmlađuje i štiti organizam od bolesti.

Šta sadrži spirulina?

Spirulina sadrži visokokvalitetne biljne proteine (oko 63%) 3-4 puta više od govedine i 5 puta više od jaja. Ovi proteini su biološki kompletni jer sadrže sve esencijalne i ne-esencijalne amino kiseline. Sadrži beta karoten (vitamin A),snažan antioksidans  a ima ga 25 puta više nego u šargarepi. Sve vitamine B, a posebno je bogata vitaminom B-12 ,vitamina B-1, B-2 (riboflavin), B-3 (niacin), B-5, B-6 , B-7 (biontin), B-9 (folna kiselina) i vitamina C i K. Minerali. Posebno je bogata gvožđem , sadrži ga 23 puta više nego spanać, kalcijumom – 300% više nego mleko, a sadrži i cink, selen, magnezijum i fosfor.  Omega 3 i 6 masne kiseline. Spirulina takođe sadrži prirodne pigmenate koji pomažu sintezu enzima potrebnih za regulisanje metabolizma. Najvažniji pigment u spirulini je fikocianin koji stimuliše i jača imuni sistem. Puna je hlorofila koji je odličan prečistač tela i zove se “zelena krv” zbog sličnog sastava hemoglobina u krvi.

Lekovitosti spiruline

Spirulina ima široku primenu i deluje na različite načine. Jača imuni sistem, povećava izdržljivost i otpornost organizma,  prečišćava organizam i uništava slobodne radikale , pomaže kod regulisanja telesne težine, pomaže pojavi osećaja sitosti te samim tim pomaže mršavljenju ,poboljšava rad srca, reguliše holesterol i krvni pritisak, sprečava pojavu bolesti srca i krvih sudova, podiže nivo gvožđa u organizmu. Održava mladalački izgled i vitalnost ,koristi se kod menstrualnih problema. Kosu, kožu i nokte čini zdravijim i lepšim.

Način upotrebe spiruline

Pri prvom korišćenju spiruline preporučuje se korišćenje u malim dozama,  početi od 1g. Preporučeni dnevni unos je 1-2 kafene kašikice (3-6g). Spirulinu možete razmutiti u vodi, soku ili dodati u svoj omiljeni smoothie. Moj predlog je dodatak ovsenoj kaši za doručak u koju  ste prethodno dodali malo meda kako bi ste „sakrili“ ukus spiruline.  Sprulinu možete  koristiti u pesto sosu kao preliv za pastu ili salatu.  U slatkoj varijenti dodajte je domaćim čokoladnim tartufima .Ostavljam vam recepte za domaći pesto i čokoladne tartufe. Oba ova recepta sam isprobala i toplo ih preporučujem. Nadam se da ste saznali nešto novo u ovom postu,ukoliko jeste volela bi da ostavite komentar ispod teksta ili možda i predlog ukoliko vi koristite spirulinu, na koji način je koristite.

PESTO OD SPIRULINE I BOSILJKA

Potrebno :

  • 1 šolja pinjola
  • 3 šake svežeg bosiljka
  • 2 češnja belog luka
  • Malo morske soli
  • Biber
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 velika kašika spirulina
  • Sok od jednog limuna

Sve namirnice stavite zajedno u blender i dobro izblendajte. Sos možete držati u frižideru nedelju dana.

ČOKOLADNI TARTUFI SA SPIRULINOM

Potrebno:

  • 2 šolje indijskog oraha natopljenog u vodi
  • 1 velika kašika spiruline
  • 5 kašika javorovog sirupa
  • 1 vanilin šećer

Natopljene indijske orahe, spirulinu, javorov sirup i vanillin šećer stavite u blender i dobro izblendajte. Smesu ostavite u frižider minimum sat vremena. Kada se smesa dobro ohladila od nje formirajte male kuglice koje zatim možete uvaljati u kakao ili mleveni kokos. Prijatno!