GUILTLESS AFTERNOON TEA AT INTERCONTINENTAL LONDON

I was so lucky to receive an invitation to try Gulitless afternoon tea at Intercontinetal hotel in London at the Wellington lounge. Wellington Lounge at the five-starIntercontinental London Park Lane, is a much sought-after location in the heart of London overlooking the Royal Parks and iconic London landmarks. Before I start to write about Guiltless afternoon tea experience I just wanted to write few sentences about history of the afternoon tea and how it all started.
It all started in the 1800’s when Anna, the Duchess of Bedford who at the time was a close friend of Queen Victoria and a prominent figure within London society complained of “having that sinking feeling” during the late afternoon.She wanted something small to satisfy her hunger, nothing too large just something to see her through till dinner time. From this want, the afternoon tea ritual was born. During the 1880s upper-class and society women would change into long gowns, gloves and hats for their afternoon tea which was usually served between four and five o’clock. All other people wanted to be like their lords and ladies and from that day forward the world wide afternoon tea tradition was born.
Traditionally in the past it was only small bites of something and not an extravagant feast like now days, sandwiches, cakes and scones. I hope so this part about history was interesting to you like it was to me but let’s go back now to my experience ofafternoon tea at Intercontinental hotel.
We were seated by the window and were given a brief history and explanation of the venue and menu by our friendly waiter who then kindly made a few recommendations of teas to pair with the Guitless afternoon tea. Guitless tea  is an afternoon tea free of refined sugar and carefully created with all natural nutrient-filled ingredients. We started with an extraordinary deliciously cocktail made of rum, dried fennel and rosemary followed by breakfast tea. Soon our waiter placed three-tiered stand and we could not wait to try array of tasty sandwiches made of ingredients such as cucumber, asparagus, courgette and butternut squash all served on gluten free bread. Next was warm whole wheat buttermilk scones served with creme fraiche and home meade winter berry compote and they where spectacular. I must addmit I am a big lover of scones and I make them occasionally myself. It was eventually time for the finale, dessert selection that included a pistachio & Greek yoghurt trifle cake made with fresh berries, tea mousse, and a pear-pomegranate compote, dark flourless chocolate cake with fresh spearmint mousse, and fresh beetroot and apple cake sweetened with apple blossom syrup, dried apricots, and a touch of agave. What can I say at the end of the Afternoon tea?
Only that we where full of delicious food and that  I can’t wait to go back but I also do reccommend to you my dear followers to try it! You wont regret .
At the end I would also like to share with you receipt for sconnes that I usually make . They are so easy to make and so delicious.

RECEIPT FOR SCONES

Ingredients:
50g Butter (unsalted)
200 g white flour(self raising)
1tbsp White caster sugar
Salt
125ml Milk

Step 1
Preheat the oven to 220°C .Line a baking sheet.
Step 2
Rub the butter into the flour, until the mixture resembles breadcrumbs. Stir in the sugar and salt.
Step 3
Make a well in the centre of the mix and stir in the milk. Stir until the mixture is even and the dough comes together.
Step 4
Turn out onto a floured surface and shape into a rough square about 3 – 4 cm thick. Transfer to the prepared baking sheet.
Step 5
Brush all over with milk and score into 9 rough squares. Bake for 15 minutes until golden and cooked through. Cool on a wire rack. Serve warm or cold ,plain or with a jam.
I hope so you will like them! Please let me know if are planning to make them :).

POSLEPODNEVNI ČAJ U HOTELU INTERKONTINENTAL U LONDONU

Veoma sam srećna i počastvovana što sam dobila pozivnicu od strane Interkontinental hotela u Londonu da budem njihov gost i da uživam u čarima tradicionalnog engleskog popodnevnog čaja u Wellington salonu. Wellington salon smešten je u Interkontinetal hotelu koji ima 5 zvezdica, u samom srcu Londona, u čuvenoj ulici Park Lane sa pogledom na Royal park i druge poznate ikone i znamenitosti Londona. Pre nego što počnem da pišem utiske o „Gulitless“ popodnevnom čaju želela bi prvo da se osvrnem u par rečenica o samoj istoriji popodnevnog čaja i kako je ustvari sve počelo. Sve je počelo 1800-tih kada je Ana, vojvotkinja od Bedforda, koja je u to vreme bila bliska prijateljica kraljice Viktorije i istaknuta ličnost u londonskom društvu, požalila se da „ima osećaj slabosti“ tokom kasnih popodnevnih časova. Želela je nešto malo da pojede i popije čaj i  da zadovolji svoju glad, ništa preveliko, čisto da izdrži do večere. I tako je rođen ritual popodnevnog čaja. Tokom 1880-tih žene iz viših klasa društva preoblačile bi se u duge haljine, stavljale rukavice i šešire za popodnevni čaj koji se obično služio u popodnevnim časovima, između 16 i 17 časova. Svi ostali obični ljudi takođe su želeli da budu kao njihovi gospodari i dame i tako se rodila tradicija popodnevnog čaja koja je poznata u celom svetu. Tradicionalno u prošlosti bili su to samo mali zalogajčići nečega, a ne ekstravagantne gozbe kao danas koje uključuju sendviče, scones kolače i torte. Nadam se da vam je ovaj deo istorije o popodnevnom čaju bio interesantan kao što je i meni, a sada vratimo se mom iskustvu popodnevnog čaja u hotelu Interkontinental.
Drugaricu i mene, koju sam povela kao svoju gošču, ljubazni konobar dopratio je do stola pored prozora, sa predivnim pogledom na Royal park. Iskusno nam je preporučio nekoliko vrsta čajeva koji odlično idu uz „Guiltless“ opciju popodnevnog čaja.“Guiltless“ opcija je opcija popodnevnog čaja koja  ne sadrži rafinisane šećere i kreiarana je sa potpuno prirodnim sastojcima organskog porekla. Započeli smo popdnevni čaj sa izuzetno ukusnim koktelom od ruma, sušene mirođije i ruzmarina. Verovatno vam se ova kombinacija čini čudnom, kao što je i meni u prvi mah, ali stvarno je izuzetno ukusan. Posle koktela stigao je i tradicionalni engleski crni čaj za koji smo se odlučile po preporuci konobara. Ubrzo konobar je postavio na naš sto prvo posluženje, nismo mogle da dočekamo da probamo niz sendviča napravljenih od hleba bez glutena i sastojaka kao što su sveži krastavac, asparagus, tikvica i pečena bundeva. Sendviči su bili izuzetno ukusni. Sledeće na red došli su topli scones kolači napravljeni od slatke pavlake i integralnog brašna servirani uz nadev od kisele pavlake i domaćeg kompota od bobičastog voća koji su spektakularno ukusni. Moram da priznam da obožavam scones i da ih i sama povremeno pravim kod kuće. I na kraju veliko finale, selekcija raznovrsnih kolača, torti i dezerta,kao što su kolač od pistaćija i grčkog jogurta sa svežim bobičastim voćem, mus od čaja, kompot od nara i kruške, kolač od crne čokolade bez brašna sa svežom nanom, kolač od cvekle sa jabukom zaslađen jabukovim sirupom, suvim kajsijama i agavom. Šta bi to na kraju mogla da kažem kao zaključak za ovaj popodnevni čaj? Definitivno divno iskustvo koje ću dugo da pamtim. Izvanredno ukusna hrana i da iskreno nemogu dočekati da se ponovo vratim u London u Interkontinental hotel da sve ovo ponovim i da vama toplo preporučujem  isto.
Ukoliko ipak nemate priliku da otputujete u London i da isprobate čari poslepodnevnog čaja, želim sa vama da podelim recept za scones kolače koje i sama pravim,  da isprobate bar jedan deo tradicionalnog poslepodnevnog čaja. Scons koje sama pravim  veoma su ukusni i laki za napraviti 🙂

RECEPT ZA SCONES KOLAČE

SASTOJCI:
50 gr putera za kolače (neslanog)
200 gr brašna belog ili integralnog
1 velika kašika šećera
Malo soli
125 ml mleka
Pola šolje suvog grožđa
1 prašak za pecivo

Zagrejte rernu na 220 stepeni te pomešajte na kockice izrezan puter i brašno koje ste prethodno prosijali i u njega dodali prašak za pecivo.  Malo prstima protrljajte da se dobiju mrvice testa, dodati šećer. Napraviti udubinu u testu te dodati mleko a testo treba što je kraće moguće mesiti. Lagano pobrašnjenim rukama razvaljati testo po pobrašnjenoj površini na 3 do 4 cm debljine te formirati pravougaonike. Posle toga poredati na papir za pečenje te ih premazati sa malo mleka i peći oko 15tak minuta ili dok ne porumene i ne budu pečeni. Ostavite da se malo ohlade. Servirajte ih hladne ili tople, prazne ili sa džemom po vašem izboru.
PRIJATNO!
Nadam se da će vam se dopasti ovi divni kolačići i ukoliko ih budete pravili,probali, obavezno mi pišite .